link gyûjtemény


│  Główna │  Logowanie  │  Rejestracja  │ 
Biznes i ekonomia          Edukacja          Inne          Internet          Komputery          Nauka i technika          Nieruchomości          Rozrywka          Telekomunikacja          Turystyka          Zdrowie i uroda         


    Directory 

    

Eliksir młodości

Dodał admin, 2008-07-09 Autor / Opracowanie: Barbara Świeciak

Ówcześnie lekarze twierdzą, że witamina E dodaje nam żywotności, witalności, energii, chęci do życia, radości oraz chroni przed bezpłodnością.


1  2  3  4    >

Amerykanie uważają nawet, że dodaje sexappealu. Najważniejszą funkcją biologiczną witaminy E jest ochrona organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Dzięki swym właściwościom antyutleniającym jest również pomocna w ochronie krwinek czerwonych transportujących tlen do każdej komórki ciała. Czerwone krwinki również ulegają z czasem "starzeniu", a proces ten przyspieszony bywa pod wpływem światła i tlenu, powodując ich zniekształcenie. Jest to skutek utlenienia kwasów tłuszczowych budujących błony komórkowe erytrocytów. Procesowi temu zapobiegają dodatkowe dawki witaminy E. Badania wykazały, że taką optymalną dawką chroniącą krwinki czerwone przed zniszczeniem i deformacją jest 400 do 600 mg witaminy E dziennie. Tokoferol chroniąc krwinki czerwone jednocześnie wspomaga proces oddychania komórek i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i utrzymanie wysokiej wydolności mięśni.
Dlatego m.in. zalecane jest, aby sportowcy spożywali pożywienie zawierające dużo witaminy E.
Obecnie witamina E to najbardziej popularna spośród wszystkich witamin stosowanych w kosmetyce. Można ją spotkać w recepturze niemal każdego kosmetyku zarówno do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Spełnia ona bowiem dwa zadania. Po pierwsze witamina E i jej pochodne wykazują korzystne oddziaływanie na skórę i włosy zarówno na poziomie leczniczym jak i pielęgnacyjnym. Badania kliniczne na bezwłosych myszach i świnkach morskich oraz ludziach udowodniły, że wolna tokoferol jak i jej estry jest wchłaniana przez skórę, włosy i absorbowana przez warstwę rogową naskórka. Po drugie pełni ona funkcję naturalnego i skutecznego przeciwutleniacza lipidowych składników kosmetyków. Innymi słowy jest ona doskonałym naturalnym konserwantem, który zapewnia stabilność preparatu kosmetycznego chroniąc jego składniki przed zniszczeniem i rozkładem. W postaci witaminy E stosowanej w kosmetyce to wykorzystuje się:
• alfa- tokoferol - antyutleniacz, stosowany w stężeniu od 0,05 - 0,5%.
• estrowe pochodne witaminy E, które są bardziej stabilne i najczęściej używane np. octan alfa-tokoferylu (tocopheryl acetate)- najbardziej popularny, spotyka się również palmitynian, stearynian i linolenian tokoferylu. Stosowane są one najczęściej w stężeniu 0,5 - 5 %.
• stosowane są także naturalne oleje roślinne bogate w witaminę E, takie jak olej z zarodków pszenicy lub kukurydzy. 



    Losowe artykuły 





Marzy Ci się własne mieszkanie? – Kredyty hipoteczne
Przez podpisaniem umowy kredytowej postaraj się uważnie przeanalizować rynek kredytów, masz przecież całkowite prawo do rzetelnego porównania różnych ofert kredytowych i zapoznania się z regulaminami


Powstanie bankowości elektronicznej
Rynek finansowy rozwija się w bardzo szybkim tempie. Dzieje się tak, między innymi, dzięki szybkiemu rozwojowi technologii elektronicznej i informatycznej.

    Artykuły






Rozpoczęcie działalności gospodarczej
Na moment rozpoczęcia działalności gospodarczej składa się wiele czynności. W pierwszej kolejności nasze kroki kierujemy do Urzędu Gminy lub Urzędu Miejskiego



Giełda Papierów Wartościowych
Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. powstała w kwietniu 1991 r. jako spółka Skarbu Państwa.

    Regulamin          Kontakt        design:    www.webtemplatemall.com   
                                                                                     ww6.    2008.  All rights reserved.